Alsóbogát község honlapja

Szabadidő, közösségi élet

Alsóbogáton a látnivalók mellett számos szórakozási lehetőség is biztosítja a kikapcsolódást, a pihenést az ideérkező vendégek számára.

Horgászat

A falu bejáratánál fekvő úgynevezett "egyes" halastó és a Lógató-itató névre keresztelt horgászparadicsom nem véletlenül vált a pecások egyik kedvenc helyévé. A tulajdonos felújította a két nádfedeles házikót, ahol parkoló és büfé várja a vendégeket, szabadtéri sütés-főzési lehetőséggel.

A tó gazdag halállománnyal rendelkezik, főként pontyot és amurt lehet fogni. A szerencsés horgász két nemeshalat és három kilogramm egyéb halat vihet haza. A tavat azonban leginkább sporthorgászok látogatják, akik a kapás öröméért járnak ide és visszadobják a kifogott halat. Így gyakran kerül nagyobb zsákmány is a horogra. Fogtak itt már 36 kilós harcsát, 26 kilós pontyot, 22 kilós amurt és akasztottak egy 5 kilós süllőt is. A tulajdonos tervei közt szerepel, hogy közeljövőben apartmanházakat húznak fel a tóparton, így hosszabb távon is berendezkedhetnek az idelátogatók.

A napijegy 2500 forintba kerül, a részletekről Márai Lászlónál (mobiltelefon: 06-30/3780-980) érdeklődhetnek.

Természetjárás, vadászat

Alsóbogát körül vadban gazdag erdők állnak. Ezt bizonyítja, hogy négy vadásztársaság területén is lehet nagy- vagy kisvadra menni. A legnagyobb számban a fácán, a szarvas és a vaddisznó él, de láthatunk itt védett rétisast és fekete gólyát is. A madárfüttyös erdőben sétálva számos szintén védett apróvaddal, mókussal és rovarral találkozhatunk.

A vadászati lehetőségről az alábbi helyeken lehet érdeklődni:

  • Hubertus Vadásztársaság - Magyaregres
  • Hunnia Vadgazdálkodási Kft. - Fonyód
  • Szent Imre Vadásztársaság - Polány
  • Osztopán és környéke Vadásztársaság - Bodrog

Falunap

Minden év augusztus második szombatján megrendezzük a falunapot Alsóbogát központjában. Erre a napra felbolydul községünk élete, sokan eljönnek a környező településekről, de még az ország más részéből is. Kiváló alkalom ez, hogy ismeretséget és még több barátot szerezzünk.

A napot rendszerint korán reggel a bográcsok felállításával indítjuk, hiszen a Millenniumi parkban elkezdődik a főzőverseny. Bárki benevezhet, aki bizonyítani szeretné, hogy az ő főztje a legfinomabb. Az alapanyag egy részét az önkormányzat biztosítja, s annyi étel készül, hogy mindenki kedvére falatozhasson.

Eközben a sportpályán zajlik a "Bogát Kupa" kispályás labdarúgás a vándorserlegért, majd 11-es lövőverseny következik, amelynek a somogyi csapatokon kívül volt már résztvevője a Baranya megyei Falugondnoki Szövetség női- és férficsapata is.


Aki a focit szereti, de a futást kevésbé, annak a csocsóbajnokság a megfelelő helyszín. Természetesen az asszonyoknak is megfelelő versenyszámot indítottunk, ők a sodrófahajításban, míg a férfiak a rönkhajításban mérhetik össze erejüket. Az óvodások a játszóházban, az ifjúság az aszfaltrajz és kerékpár versenyen vetélkedik.

Az est és a fáradtság közeledtével elkezdődnek a kulturális műsorok, ahol föllépnek az alsóbogáti Új Élet Nyugdíjas Klub, valamint a környező falvak nyugdíjas egyesületeinek tagjai. 2004-ben eljött a komlói Konkolylevél Nyugdíjas Egyesület is. Évente egy-egy különleges előadás is szerepel a repertoáron. 2004-ben és 2005-ben a Füred-Rock-Szín-Kör színvonalas műsorára tapsolhatott a közönség. Közben a tábortűz körül szalonnasütés, majd utcabál és táncverseny színesítette a programot.

Kirándulások

Az önkormányzat a nyugdíjasoknak már többször szervezett országjáró kirándulásokat. Legutóbb, 2004 nyarán Zalakarosra látogattunk, ahol kis csoportunk megnézte a helyi nevezetességeket. Természetesen a fürdőben is jártunk, majd hazafelé jövet Balatonlellén fergeteges tánccal és mulatsággal ünnepeltünk.

2005-ben Nagyatád nevezetességeit tekintettük meg, majd a helyi strandon töltöttük el a nyár legmelegebb napját, végezetül Gyékényesen zenés esttel zártuk a tartalmas napot. A fiatalokat ezen kívül elvittük testvértelepülésünkbe, Kroppenstedt-be is, ahol igazán élménydús hetet töltöttünk. Megnéztük a történelmi emlékeket, jártunk a boszorkány-földön, részt vettünk a helyi sportéletben és hajókáztunk az Elbán. A kroppenstedtiek egy meglepetéssel is készültek: hogy ne feledjük az itthoni ízeket, finom gulyáslevessel kínáltak.


Nyelvek

Széchenyi 2020.

Magyar Falu Program